Sortiment apreciat indeosebi pentru gustul usor si notele proaspete florale
si fructate, vinul rose este una dintre cele mai apreciate varietati in materie
de bauturi de sine statatoare, ce nu au nevoie de asocieri culinare pentru a
iesi in evidenta. Daca facem referire la diversificarea acestuia, putem observa
o gama larga de cupaje, precum si vinuri obtinute dintr-un singur tip de
struguri, caracteristica de baza fiind gustul usor dat de absenta taninurilor.
In acest fel, desi poate fi considerat drept o punte de legatura intre
varietatile rosii si cele albe, aromele delicate indica o potrivire
substantiala alaturi de carnea alba si alimentele cu un gust la fel de subtil,
care sa nu se concureze cu notele de baza ale bauturii, ci sa se armonizeze in
tandem.
Cum se produce vinul rose
Avand in vedere popularitatea nou descoperita a acestui tip de vin,
metodele de producere au ajuns sa difere la randul lor, in functie de zona
geografica in care acesta este prelucrat. Astfel, deoarece este un lucru
binecunoscut faptul ca nu sucul strugurilor este cel ce da nuanta finala a
bauturii, aceleasi varietati utilizate in fabricarea vinului rosu sunt la
randul lor intrebuintate si pentru cel rose.
Daca ne referim la culoarea deosebita, ce poate varia de la nuante pale
pana la culori vii, acestea sunt toate date de pastrarea cojilor in amestecul
stors timp de cateva ore, interval in care aspectul caracteristic se
contureaza. Exceptia de la regula este data de sampanie, aceasta fiind
rezultatul adaugarii unei cantitati mici de vin rosu intr-un amestec de
struguri albi, cel mai utilizat soi in acest context fiind Chardonnay,
amestecul rezultat dobandind mai multe note specifice ambelor tipuri de
bauturi.
Budureasca - lider pe piata
autohtona
Recunoscuta drept una dintre cele mai reputabile producatoare de pe piata
romaneasca, Budureasca este o crama a carei calitati a fost atestata in
nenumarate randuri, cu ocazia participarii la competitiile de specialitate,
atat din tara cat si de peste hotare. Astfel, asemenea excelentei brandului,
varietatile de vin rose sunt de asemenea compuse din sortimente ce fac parte
din game precum Premium, Exuberant sau Vine in Flames, denumiri ce au ajuns sa
fie cu timpul sinonime cu calitatea.
Referitor la materia prima folosita in acest caz, printre cele mai comune
optiuni se regasesc Feteasca Neagra, Shiraz, Pinot Noir sau Merlot. Deoarece la
fel ca la orice alt tip de vin, putem alege dintre mai multe nivele de zahar
continut, si asocierile culinare sunt vaste, incepand de la fructe de mare si
platouri de branza maturata, pana la diverse combinatii de deserturi. Ca nota
finala, un vin rose mai dulce se va raci intotdeauna un timp mai indelungat
decat variatiile seci, datorita faptului ca, la temperatura camerei prima
categorie va incepe procedeul de fermentare mult mai rapid decat cea secunda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu