sâmbătă, 26 mai 2018

Poti sa mergi la mare fara griji


Nimic nu strica buna dispozitie si o zi superba pe plaja mai rapid decat o urzicatura de meduza, iar majoritatea persoanelor care intepati de o meduza nici nu constientizeaza situatia decat dupa ce a avut loc incidentul si astfel ar putea parea ca urzicatura a aparut de nicaieri. Cele mai multe cazuri de intepaturi cauzate de meduze sunt dureroase, insa nu pun viata in pericol. Totusi, exista anumite specii a caror tentacule elibereaza un venin puternic in piele, iar daca sunt lasate netratate, pot fi periculoase sau chiar mortale. Metodele de tratament pentru urzicaturile de meduza sunt la indemana oricui si pot ameliora rapid durerea insa deseori, din cauza informarii deficitare, tratamentele alese la fata locului nu sunt cele potrivite. Cele mai comune recomandari de prim ajutor nu numai ca nu reusesc sa usureze durerea, ci chiar pot agrava intepatura, iar cei intepati de meduze, de obicei, pot administra primul ajutor ei insisi.

Cand trebuie apelat la 112?
Unele meduze au o serie de celule mici „intepatoare” la nivelul tentaculelor lor, numite nematociste. Urzicaturile de meduza nu sunt grave, dar unele specii pot avea intepaturi cu potential letal. Pentru persoanele cu alergii la meduze, cele cu sisteme imunitare slabite, foarte batrane sau foarte tinere, exista un pericol crescut, asociat cu urzicaturile de meduza. In cazul in care apar semne de soc sau de reactie alergica asistenta medicala de urgenta va fi necesara, iar printre semnele de avertizare se numara: respiratie dificila, ameteala, o eruptie la nivelul pielii care se raspandeste rapid, greata, stari de lesin sau pierderea constiintei.

Ce trebuie sa faceti in cazul urzicaturilor de meduza?
Oamenii de stiinta au descoperit ca aplicarea otetului este cea mai buna solutie in aceste cazuri, si ca remediile populare, inclusiv urina, sucul de lamaie, si spuma de ras pot agrava starea victimei. Intr-un scenariu optimist, urina va actiona ca o solutie neutra care doar va muta tentaculele, insa in functie de diferiti factori, cum ar fi daca o persoana este deshidratata si in functie de ce a mancat in acea zi, urina ar putea contine compusi chimici care sa activeze si mai mult celulele din tentaculele meduzei, care va cauza senzatia de arsura si usturime puternica.

Clatiti bine zona cu otet, dezactivati celulele intepatoare si indepartati tentaculele cu grija, de preferat cu o penseta, iar cand sunteti intepati de o meduza, primiti doar o fractiune de venin, restul de 90% fiind continute in celulele tentaculelor lipite de piele. Administrarea unei solutii acide precum otetul dezactiveaza celulele intepatoare imediat si permanent si impedica raspandirea usturimii.
Desi unele tratamente populare sfatuiesc folosirea unei comprese reci sau un pachet de gheata, recele poate temporar sa amorteasca zona afectata insa frigul pastreaza veninul deja injectat si, in unele cazuri, chiar poate spori actiunea toxinei. In schimb, caldura inactiveaza permanent veninul, asadar este recomandat ca zona afectata sa fie tinuta in apa calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu